Acord entre Mossos i detectius privats per aturar els peus als agressors masclistes

S'ha detectat que el que fan alguns agressors és contractar un detectiu privat per trobar o espiar les víctimes. La majoria de vegades els detectius no saben que la persona que han d'investigar és víctima de la violència masclista i que, per tant, necessita una protecció especial. Per això ara els Mossos hi han millorat el sistema de comunicació.

S’ha detectat que el que fan alguns agressors és contractar un detectiu privat per trobar o espiar les víctimes. La majoria de vegades els detectius no saben que la persona que han d’investigar és víctima de la violència masclista i que, per tant, necessita una protecció especial. Per això ara els Mossos hi han millorat el sistema de comunicació.

Veure notícia original sobre detectius privats a TV3

Els detectius privats de Catalunya han detectat que alguns dels clients que els han contractat els han enganyat amb la intenció que els passessin dades d’on és i què fa l’exparella, de qui són els agressors. Arran de trobar-se amb aquestes circumstàncies, la Unitat Central de Seguretat Privada dels Mossos ha establert un sistema de comunicació directa amb els detectius privats per consultar-los, en qualsevol moment, quin terreny estan trepitjant.

El detectiu , mitjançant un formulari informatitzat, exposa als Mossos les dades de la persona que han d’investigar i els Mossos els responen si aquesta persona té una ordre de protecció o si està considerada una persona de risc.

Actualment a Catalunya hi ha en actiu 12.000 ordres de protecció, és a dir, que l’agressor no pot acostar-se a la víctima, ni comunicar-s’hi, ni fer-ho a través de tercers. De manera que no pot fer-ho a través de cap detectiu privat.

«Cal demostrar l’interès legítim»

«Hi ha casos en què el client et fa desconfiar», explica la Mercè Ferran, la presidenta del Col·legi de Detectius Privats de Catalunya. I posa sobre la taula un fet que és bàsic a la seva professió:

«Els detectius investiguem a compte de tercers legitimats. Aquesta part és súper, súper important.»

«Cal demostrar l’interès legítim.»

Això vol dir que la persona que contracta el detectiu ha de demostrar la vinculació que té amb la persona que vol investigar. El fet és que es donen circumstàncies en què el client diu que necessita localitzar la dona perquè han de cobrar una herència, però aleshores no ho demostra amb papers; o que vol saber on és perquè li deu diners o perquè eren amics de joves. La llista d’enganys és més llarga. Aquí entra en joc l’olfacte del professional, del detectiu privat, que analitza el to de l’interlocutor i com descriu la persona que vol localitzar els detalls que pot aportar de les seves pretensions.

Amb aquesta col·laboració entre els detectius privats i els policies es pretén que «si el detectiu rep un encàrrec sospitós pugui tenir una seguretat jurídica i saber si aquesta persona és o no és víctima de violència de gènere o domèstica», exposa Toni Milla, cap del àrea central de la Policia Administrativa dels Mossos.

Els Mossos es comprometen a facilitar-vos la informació en poc temps i això permet que el detectiu pugui saber aviat si pot agafar l’encàrrec o l’ha de rebutjar.