Una sentència obre la porta que les companyies puguin reclamar als seus treballadors les despeses en què incorren per comprovar-ne els mals comportaments
La decisió va obrir la porta a l’empresa per reclamar una indemnització als treballadors pels costos en què va incórrer pel comportament deslleial.
Aquesta sentència (Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia en sentència 1506/2020 de 18 de juny ) és nova i controvertida. El Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (TSJ) va condemnar un treballador a tornar les despeses de la seva antiga empresa, que incloïen, entre altres despeses, 653 euros a la factura del detectiu privat que va contractar per demostrar que la seva baixa va ser fraudulenta. Els investigadors van confirmar que l’empleat era un guàrdia de seguretat que va quedar temporalment discapacitat a causa d’un diagnòstic de depressió i treballava com a DJ a múltiples discoteques. L’empresa creu que és inconsistent amb les condicions i dóna lloc a accions disciplinàries.
Després que el tribunal va reconèixer l’origen de l’acomiadament, el treballador va presentar una segona demanda i va exigir el pagament dels salaris pendents. L’empresa va respondre a la seva reconvenció exigint que el seu exempleat abonés 15.000 euros per compensar les pèrdues ocasionades pel procediment d’invalidesa temporal, així com una sèrie de despeses en què va incórrer per acreditar frau i acomiadament: a més del detectiu 653 euros, el detectiu de policia 30 euros, 124 euros per a notaris i 1.940 euros per a advocats. Després d?estudiar l?assumpte, el jutjat de primera instància va dictaminar que l?empresa havia pagat impagats 1.983 euros i els guàrdies van pagar 17.684 euros, i aquest últim va apel·lar.
Finalment, el TSJ andalús va estimar parcialment el recurs d’apel·lació de l’afectat i va desestimar que havia d’abonar 15.000 euros, però va retenir la resta de costes del que va denominar “danys ocasionats per l’anunci de les accions d’acomiadament oportunes” (és a dir, advocats, detectius, burofax i notari públic), per un import total de 2747 euros. Per tant, per la indemnització del deute (2.747 euros menys 1.983 euros), la demanda va acabar en un deute de 763 euros a favor de l’empresa.
La resolució és controvertida i nova, perquè cap dels treballadors consultats va recordar el cas en què el jutge va ordenar a l’empleat pagar-li a l’ocupador per provar que va ser disciplinari. L’advocat laboralista Ernest Hernández va dir afirmativament: «No ho he vist mai». Informa que el jutge de pau desconeix que quan l’acomiadament és per motius disciplinaris és «gratuït» per a l’empresa. “Per mi això és massa, perquè amb aquesta lògica, podem pensar que un empleat pot fer servir la factura del sistema de videovigilància, que en pot capturar el robatori, i si és possible, també pot passar la factura de la despesa de GPS de l’empresa. «Es va descobrir que es feia servir amb fins no lucratius.»diu.
L’advocada Sandra Larios va analitzar: «Aquesta és una prohibició de demanar aquests honoraris». Va suggerir que no tots els honoraris són iguals. Els productes que no tenen fins generals de vigilància (com els sistemes de càmeres de seguretat) són diferents dels productes que intenten detectar comportaments fraudulents específics (com a informes de detectius o experts en informàtica). En qualsevol cas, els dos advocats van coincidir que sorprèn que el Tribunal Suprem d’Andalusia ordenés als treballadors pagar els advocats de l’empresa, perquè segons el reglament del Tribunal Suprem, els empleats no estaven obligats a pagar.